Du och din partner ha alltid älskat att åka skidor, men sedan barnen kom har det inte blivit av att ni har kommit iväg eller varit tveksamma om barnen skulle klara av det. Visst går det att ha med barn på en skidsemester, men det finns vissa saker som du behöver tänka på innan ni alla åker utför backen.

Ekonomin kanske inte tillåter en vintersemester, men häng inte läpp utan det går faktiskt att låna pengar till resa, från exempelvis Freedomfinance.se eller något liknande företag. Vilket gör att du kan få uppleva det häftiga att åka skidor igen och kan dela med dig av dina erfarenheter till dina barn.

Här kommer några saker som du bör tänka på när det är dags att åka skidor med barnen.

Säkerheten

Att tänka på säkerheten är naturligtvis en självklarhet, men något som ständigt behöver kontrolleras hos barnen är att hjälmen sitter precis som den ska. För det är lätt hänt att barnen har kommit åt spännet under en paus mellan åken och att du inte har upptäckt det. Detta gäller också pjäxorna så att de sitter rätt och framför allt bekvämt för dem. Därför är det all idé att vara extra vaksam om säkerheten.

Förberedelser

Barn kan ju tycka att det är väldigt jobbigt när föräldrar tjata och därför bör ni alla sätta er ner innan ni beger er ut i skidbacken och förbereda barnen om vilken säkerhet som gäller. Gör det på ett pedagogiskt sätt och berätta vad som kan hända om inte hjälmen sitter som det ska och så vidare. Dessutom är det viktigt för barnen att veta att de ska lyssna på dig när ni väl åker utför, samt vilka konsekvenser det blir om de inte lyder.

Liften

Att åka upp i en lift kan vara lite skrämmande, oavsett om det är en knapp- eller sittlift. Därför är det bra att du på ett försiktigt och lugnt sätt hjälper barnen. Därutöver kan det vara bra att ni vuxna bestämmer vem som ansvarar för vilket barn, redan innan ni står i liftkön. Vilket gör att barnen känner sig både tryggare och säkrare.

Åka i backen

Har barnen inte åkt skidor förr, kan det vara bra att de går i skidskola först. För att sedan börja med att åka i sådana backar som de behärskar. Visserligen kan barnen tycka det är tråkigt. Men skulle ni åka i en skidbacke som har alldeles för hög svårighetsgrad, kan barnen tycka det är läskigt och blir rädda. Börjar därför med det lättare backarna, för att sedan sakta men säkert åka mer avancerade skidbackar.

Ha kul!

Även om det är mycket att tänka på medan dina barn åker skidor, gäller det att inte glömma bort det viktigaste, nämligen att ha kul! Det är bara till att njuta av att du och barnen gör något tillsammans, för så småningom kommer den tiden att de blir stora och kan åka själv.