Article 7

När man väljer ort i samband med skidresan är det många faktorer som spelar in, speciellt om man är en familj eller större grupp som har olika preferenser. Man måste tänka på vilken svårighetsgrad man ska h i backarna, hur stort utbud av backar man vill ha, långa och inte så branta eller tvärtom och så vidare i all oändlighet. Har man några års erfarenhet av skidåkning i Sverige så kan det även vara kul att komma ut i världen lite och se vad som väntar runt hörnen. Det finns vissa typiska områden dit svenskar åker varje år för att få sina åk, njuta av god mat och dryck och koppla bort från vardagen litegrann. I följande artikel kommer några tips om de hetaste skidorterna i Europa just nu som du inte får missa.

Frankrike
Chamonix är en fantastisk liten by i de franska alperna där skidåkningen är magisk. Det finns ett stort utbud av backar med bra transfer mellan i from av bussar som går nästan hela tiden. Hit kommer folk från hela världen för att åka i förstklassiga backar och njuta av vackra vyer. Det är lite som att åka i ett magasin för skidåkning.

Italien
Courmayeur är en by som ligger väldigt nära Chamonix. Har man dåligt väder på den franska sidan av berget kan man åka buss till den italienska sidan genom en tunnel och oftast är vädret annorlunda på andra sidan. Utöver fantastiska backar finns det i Courmayeur en supermysig och pittoresk liten by. Där kan man handla i små butiker som har unikt utbud av kläder, prylar och mycket annat. Sen finns det ju en annan fördel och det är ju maten i Italien. Avnjuta goda middagar med pizza, pasta och härliga såser. Det finns även en restaurang med en Michelin stjärna som kan vara värt ett besök om man är intresserad av mat.

Sverige
Som sagt, har man inte tröttnat på Sverige så finns det många bra alternativ som inte ligger alltför långt bort. Självklart är det Åre som röstas fram till Sveriges bästa skidort år efter år, men Sälen har faktiskt gjort ett uppsving de senaste åren med tanke på de sidoaktiviteter som de nu erbjuder. Det finns till exempel vattenland, bowling, diskotek och mycket annat roligt som man kan underhålla sig med när man inte orkar hänga i backarna längre. Något som svenskarna faktiskt är kända för numera är maten. Även om vi i Sverige inte har haft samma mathistoria som Frankrike och Italien så finns det många restauranger som vet vad bra mat är. Och service är såklart också något som de är bra på i svenska restauranger. Sedan finns det många backar och bra kontakter mellan liftarna så att man kan åka i olika backar.