För många av oss här i det avlånga landet är vintern den tråkigaste årstiden som året har att erbjuda. Det är ofta väldigt kallt, det blåser, regnar horisontalt eller snöar. Ska man ta sig ut ur huset måste man förutom sin jacka, även ta på sig långkalsonger, halsduk, handskar och mössa för att kunna besegra den bitande kylan. Inte blir det bättre av att kollektivtrafiken aldrig går i tid så man får spendera mer tid utomhus än nödvändigt.

 

Men för de som är skidintresserade är däremot vintern årets höjdpunkt. Det är då man äntligen kan ta med sig skidorna ut på långtur eller ta sig upp i backarna och åka utför. För befolkningen i den södra delen är snö ingenting man tar för givet och därför bokar många en skidresa upp till exempelvis Åre eller Sälen. Skidåkning är en relativt mild sport för kroppens leder och senor, men knäna kan lätt ta stryk om man ramlar då skidorna gör att man inte kan landa eller ta emot på ett naturligt sätt. Är du dessutom drabbad av artros så kanske det är bästa att hålla dig undan skidåkningen i mesta möjliga mån.

 

Sverige har genom tiderna varit väldigt framgångsrika inom skidsporten och vi har fostrat många stjärnor inom både längd- och utförsåkningen. Men i denna artikel ska vi faktiskt göra något som kanske sticker i ögonen på en del, nämligen fokusera på framgångsrika längdskidåkare från vårt västra grannland. Det är ju trots allt så att Norge varit något mer framgångsrika än vi svenskar. Så fort det är OS eller VM så brukar det krylla av norrmän och norskor på alla prispallar. Därför ska vi nu hylla tre av dem som redan avslutat sina karriärer.

  • Björn Dählie. Björn Dählie var kanske den mest framgångsrika längdskidåkaren på 1990-talet. Han är den man som vunnit flest individuella segrar i världscupen med totalt 46 vinster. På meritlistan finns även 12 OS-medaljer varav 8 guld samt 17 VM-medaljer varav 9 år av ädlaste valör.
  • Vegard Ulvang. Tillhörde världseliten i slutet på 80-talet och början på 90-talet. Exempelvis vann han herrarnas världscup säsongen 89/90. Det gjorde han faktiskt utan att vinna en enda tävling, vilket visar på att han höll en jämn och hög nivå. Vegard Ulvang kan stoltsera med 6 OS-medaljer varav 3 guld och 8 VM-medaljer varav det även där är två guld.
  • Marit Björgen. Marit Björgen är mest troligt den största längdskidåkaren som någonsin placerat sina skidor på startlinjen i en skidtävling. Hon har 49 individuella segrar i världscupen (ingen har fler) och hon har vunnit otroligt mycket under sin karriär. Prissamlingen består bland annat av 15 OS-medaljer varav 8 guld och hela 26 VM-medaljer där hon stått som segrare i 18 av dem. Som om inte det vore nog har hon även vunnit sprintcupen 5 gånger och distanscupen 3 gånger.

Här har vi något för våra framtida skidstjärnor att bita i.