En skidåkare

En extremskidåkare på väg nedförExtremskidåkning utförs på långa, branta sluttningar i bergig terräng. I Frankrike myntade man termen “Le Ski Extreme” på 1970-talet. De första utövarna inkluderar den schweiziske skidåkaren Sylvain Saudan, som uppfann stilen “vindrutetorkaren” på mitten av 1960-talet och tog sig ner först för de nedfarter i de schweiziska, franska och italienska alperna som tidigare ansetts omöjliga. Tidiga amerikanska utövare inkluderar Bill Briggs, som åkte ned för Grand Teton den 16 juni 1971. Fransmännen Patrick Vallençant, Jean-Marc Boivin och Anselme Baud och italienarna Stefano De Benedetti och Toni Valeruz var bland dem som vidareutvecklade konsten och uppmärksammade sporten på 1970-talet och 1980-talet.

På grund av de extremt långa, branta sluttningarna och den farliga terrängen har enskilda misstag vid fel tidpunkt av vissa extremskidåkare lett till att de blivit allvarligt skadade eller dödade. Därför är det extremt viktigt att du har en heltäckande försäkring innan du har tänkt att ge dig ut i backen. Med zmarta kan du hitta och jämföra försäkringar som gör att du kan fokusera helhjärtat på din skidåkning när du är ute i backen. Med en försäkring slipper du fegköra, du kan istället ta ut svängarna ordentlig och köra så det ryker!

 

Sedan sportens födelse på 1970-talet har den vuxit och har fått flera subkategorier. Med utveckling av andra extremsporter som, snowboard, skateboard och BMX så har de tagit influenser från varandra och sporten har vuxit med extrem popularitet. I dag är det allt från proffs till glada amatörer som ägnar sig åt denna sport som en gång i tiden bara var för några få.

Olika typer av extremskidåkning

Ett skidåkare i big airEftersom sporten utvecklas och får egna underkategorier så är freestyle en skiddisciplin som omfattar momenten puckelpist, hopp skicross, half-pipe och slopestyle. De har blivit en del av vinter OS. Fram till OS i Lillehammer innefattades även acroski, en form av balett på skidor som en olympisk gren på skidor, men den slopades sedan för att ge plats åt andra olympiska grenar inom skidåkningen som halfpipe, slopestyle och big air. Kända svenskar inom dessa grenar är bland annat Henrik Harlaut, Jon Olsson och Emma Dahlström

 

Freeskiing är en viss typ av alpin skidåkning, som innefattar tricks, hopp och terrängparksfunktioner, som skenor, lådor, jibs eller andra hinder. Denna form av skidåkning berodde på ökad popularitet av snowboard kombinerat med freestyle-skidåkning. Newschoolers, dvs de som är aktiva i denna stil, återfinns ofta i terrängparker som är speciellt utformade för tricks.

Slopestyle är en stil för både skidor och snowboard där man åker ner för en backe som har en mängd hinder. Dert gäller att ta sig fram över bland annat skenor och hopp. Slopestyle-tricks faller huvudsakligen i fyra kategorier: spin, slip, grip och flips. De som tävlar i denna gren får poäng för höjd, originalitet och kvalitet på sina tricks. Så kallade Twin-tips skidor används och är särskilt användbara om skidåkaren landar bakåt. Slopestyle är en sport med många risker. Sporten blev en olympisk gren, både i skid- och snowboardform, vid vinterspelen 2014 i Sochi, Ryssland.