Om du planerar en skidresa i vinter är det bra att vara förberedd på flera sätt. Det gäller inte bara att ha rätt kläder och skidutrustning utan även kroppen bör förberedas. Genom att träna rätt muskler i god tid innan slipper du bli sittande med träningsvärk efter någon timmes åkning i backarna.

 

Även om du kan åka skidor och har en bra teknik innebär det inte att dina muskler klarar av att åka flera timmar om dagen i en hel vecka om du resterande 51 veckor av året mest sitter stilla framför datorn. För att kunna utnyttja skidsemestern maximalt utan värk i benen finns det flera styrke- och konditionsövningar du kan göra på hemmaplan innan det är dags för skidveckan i fjällen. Kom också ihåg att ha en lätt packning och ta endast med det allra mest nödvändiga. En liten necessär räcker eftersom skidåkning kräver minimalt med smink. En tunn underlagskräm, lite puder och en sminkborste brukar räcka för en dag i backen.

Benstyrka och bål

För att orka hålla en bra teknik i skidbacken krävs starka ben och en stark bål. Träna knäböj, marklyft, jägarvila och utfall två till tre gånger i veckan. Om du har ett gymkort finns särskilda maskiner för benen och ofta styrketräningspass i gruppform för den som har svårt att motivera sig på egen hand. Om du inte har tillgång till ett gym går det att göra övningarna hemma med den egna kroppsvikten. Skidåkning kräver också en stark bål, d.v.s. mage och nedre delen av ryggen. Exempel på ben- och bålövningar kan du hitta genom att söka på nätet.

Kondition

Det är inte bara styrka som krävs för att orka åka skidor flera timmar om dagen. Du måste också ha bra kondition för att inte bli utpumpad efter några åk. Om du tycker om att springa är en till två löprundor i veckan ett enkelt sätt att förbättra konditionen. Den som föredrar cykling, rodd, cross trainer eller gruppass kan träna konditionen på ett gym istället.

Strumpor och pjäxor

Även om kroppen är väl förberedd är det också viktigt att ha rätt pjäxor som inte klämmer och skaver. Skavsår och värk från illasittande pjäxor kan förstöra en skiddag oavsett hur vältränad du är. Se till att ha tunna och långa strumpor som går upp till strax under knät. Slalompjäxor är tillräckligt varma och kräver inte tjocka strumpor utan är gjorda för att sitta tätt mot foten.

Efter alla förberedelser kommer du att kunna ta dig an backarna med glädje och njuta av skidåkning från morgon till kväll utan att hamna med benen i högläge i soffan i stugan. När ditt resesällskap sitter utpumpade i värmestugan susar du fortfarande ner för pisten med ett leende på läpparna!