De flesta som åker skidor vill göra det i backar med bra sikt och lagom lutning. Men för den som ledsnat på de vanliga snälla backarna finns det gott om extrema utmaningar att ta del av runtom i världen. Backar som är branta med extrema kurvor och dålig sikt som gör att du måste vara på hugget. I det här inlägget ska vi ta en närmare titt på några av de mest extrema skidbackarna i världen. I många fall går skidåkning och vildmarksliv hand i hand. Om du spenderar mycket tid i naturen vet du hur viktigt det är att klä sig rätt. Särskilt i kyliga klimat. Med ett par rejäla vandringskängor är dina fötter torra när du kommit fram till skidbacken.

 

4. La Chavanette – the Swiss Wall

 

Få känner till den men La Chavanette anses av dem som kan som en av världens farligaste skidbackar. Backen är belägen på gränsen mellan Frankrike och Schweiz utanför den lilla byn Avoriaz och kallas för “the Swiss Wall”, skälet till smeknamnet är förstås för att backen är enormt brant. Du ska vara en ordentligt rutinerad skidåkare för att ta dig för den här utmaningen. Backen börjar med ett halvt dussin snäva svängar och mynnar sen ut i en drygt 200 meter lång och otroligt brant utförsåkning.

 

3. Delirium Dive

Innan du ens tillåts kliva på liften till den här backen krävs det att du har med dig en skyffel, lavinsändare och annan utrustning. Varför? För att avskräcka amatörer från att ge sig på att åka Delirium Dive. Om du äger all utrustning som krävs är det helt enkelt en ganska bra indikator på att du vet vad du håller på med. Förutsättningarna i den här backen är svåra, den är brant och sikten är dålig. För att åka den ska du bege dig till Banff i Alberta, Kanada.

2. Tortin

Hur skrämmande Tortin, utanför Verbier i Schweiz, förefaller beror i hög utsträckning på hur mycket snö som fallit. Med ett rikt snötäcke kan det vara svårt att förstå varför många upplever backen som så skrämmande, men åk med ett tunnare snötäcke och utmaningen blir tydlig. Utrymmet där du måste svänga blir med ens mycket smalare och du behöver vara snabb i tanken för att göra rätt val.

1. Harakiri

Den här backen med det suggestiva namnet Harakiri (för den som inte vet är harakiri, också känt som seppuku, en japansk form av rituellt självmord) ligger i Mayrhofen, Österrike. Lutningen är så brant som 78 grader när backen är som brantast, vilket väl är ett skäl till att många ser backen som ett potentiellt självmord. Som tur är är det en relativt kort backe – men utmaningen är fortfarande sådan att den kräver en skidåkare av hög kaliber.