Article 9

Visste du att Vasaloppet faktiskt är det äldsta loppet i hela världen? Det stämmer, det första loppen någonsin hölls 10 februari 1922. Det var en man som fick idén att göra som Gustav Vasa och satte upp ett lopp till minne av honom. Det visade sig bli så populärt att det idag inte bara är historiens äldsta lopp men även världens största lopp sett till antal deltagare. Första loppet var det strax över 100 personer som ställde upp, medan det i dagsläget är flera tusen deltagare som kommer från världens alla hörn för att delta.

Träning krävs för att klara av Vasaloppet
Loppet är 90 kilometer långt och sträcker sig från Sälen till Mora där målgången sker. Många blir inspirerade att prova längdskidåkning när de ser Vasaloppet på TV, men man ska komma ihåg att många av de som åker har tränat länge för att kunna köra ett så bra lopp som möjligt. Det finns därför olika omgångar så att de som kör lite snabbare inte behöver hamna bakom de som kör långsammare. Det finns såklart alltid några som åker till loppet utan träning men de får oftast avbryta då de inte hinner till den första kontrollen innan den stänger.

Tjejvasan är också tuff, men inte lika lång
För några år sedan kom ett nytt begrepp och ett nytt lopp speciellt anpassad för tjejer. Den är bara 30 kilometer lång, men det är inte så bara det. Det finns fortfarande många som måste kämpa riktigt ordentligt för att ta sig igenom hela loppet. Det här är en del av tjejklassikern precis som Vasaloppet är en del av den riktiga klassikern. Då ska man genomföra ett visst antal lopp inom loppet av ett år för att kunna plocka ut en medalj. Det här har blivit en populär hobby runtom i Sverige och många reser genom hela landet för att göra klart alla loppen. Det är simning, springa, cykla och skidor som gäller i speciella lopp.

Moderna varianter på Vasaloppet
På senare dagar här nya former av loppet blivit populära. Till exempel kan man åka på natten och då kallas det för nattmaraton. Det är dock fortfarande det riktiga Vasaloppet som är mest populärt och lockar flest deltagare. Man ska vara försiktig om man väljer att åka skidor på natten och gärna ha en kompis med sig.