De flesta som älskar att åka skidor bor tyvärr ofta en bra bit bort från skidbackarna. Ibland kan det finnas en mindre backe i närheten men för att få en storslagen känsla av skidåkning krävs ofta en längre resa till fjälltrakter.

 

Se till att boka boende och eventuella flyg- eller tågbiljetter i god tid innan skidresan. Gärna nästan ett år innan eftersom det då är lättare att få det önskade boendet och bra priser. Eftersom en skidresa lätt kan dra iväg med höga kostnader är det bra att lägga upp en budget för resan. Sätt av en summa pengar varje månad för att undvika dyra sista minuten-lån. Den som har ett eget företag har fördelen att kunna sälja fakturor för att få in pengar snabbare om det skulle behövas. Pengarna kan du ha på företagets konto inom 24 timmar.

 

Skidresa inom Sverige

Sverige är ett avlångt land och avstånden är därför stora. Den som bor i södra Sverige och vill åka skidor långt norrut har en lång bilfärd framför sig. Flyg och nattåg är bra alternativ för den som inte vill köra i två dagar genom hela Sverige. Tyvärr går det inte att få med sig mycket packning på flyget eller tåget utan istället får du kanske hyra skidutrustning och bara ta med det allra mest nödvändiga.

Många som åker på en skidresa hyr en stuga och lagar all mat själv i stugan. Innan du hyr en stuga är det därför viktigt att säkerställa att köket har den utrustning som behövs. Titta på hur stort kylskåp och frys som finns och om det finns ugn, micro och diskmaskin.

Vilken skidort som är bäst att välja är individuellt. Vissa älskar svarta pister och vill ha after ski och nattklubbar. Andra reser med mindre barn och vill ha ett barnvänligt område med enkla backar. Ibland finns det flera olika önskemål inom en familj och då gäller det att kompromissa. De flesta skidanläggningar har något för alla. Det gäller att hitta backar som passar skidförmågan hos alla i familjen för att undvika skador under skidresan.

Skidresa utomlands

Många väljer att resa till Alperna eller t.o.m. till Nordamerika för att njuta av skidåkning och en annan kultur samtidigt. Skidresor utomlands kräver nästan alltid en flygresa för att inte resan ska ta för lång tid. Eftersom packningen blir begränsad är det svårt att ta med sig både skidutrustning och köpa in mat till en stuga. Att bo på ett hotell där frukost och middag ingår kan därför bli billigare än att hyra en stuga och köpa all mat på plats. Skidresor utomlands brukar bli dyrare än de på hemmaplan. Ofta är prisbilden i Alperna hög och både restaurangpriser och priser för liftkort och hyra av skidutrustning kan sluka mycket pengar. För den som vill resa utomlands på en skidresa lönar det sig att hålla ögonen öppna efter prisvärda paketerbjudanden där flyg, boende, liftkort och skidhyra ingår.