På vintern är det många som spänner på sig slalomskidorna för att snabbt kunna svischa ner för en brant backe och njuta av farten. Många har upptäckt både de svenska och utländska skatterna när det kommer till alpina anläggningar. Men vad kanske inte lika många har insett är vilka otroliga möjligheter det finns till längdskidåkning i Sverige.

För alla är inte så förtjusta i farten. Du kanske är just den där som inte vågar, eller på grund av fysiska problem inte kan åka alpint och tänker att skidor inte är någonting för dig. Men riktigt så snabb att döma ut sig själv behöver man inte vara. I Sverige finns enorma skatter när det kommer till längdskidåkning och nästan alla alpina anläggningar har också längdspår för den som inte är så fartglad.

Det finns en mängd fördelar med att åka längdskidor. För det första är det billigare än att åka alpint. Skidorna är billigare och man behöver ingen hjälm. Dessutom krävs inget liftkort, och även om man ibland behöver ett spårkort för att få nyttja spåren är kostnaden för det oftast mycket lägre. Så längdskidor är kanske ett val att överväga för dig som just fått högre hyra, lägre lön eller gjort en bilvärdering som får dig att inse att kärran kanske behöver bytas ut.

Längdskidåkning ger också större motion än alpin åkning. Dessutom är det lättare att hålla en lägre fart i längdskidspåret än i den alpina backen och risken för skador blir därför mindre. Men vill man kan man också få uppleva rejäl fartglädje om man söker upp de brantaste backarna. Man får även uppleva naturen på ett helt annat sätt när man åker längdskidor än när man åker slalom eller alpint.

Men ett par saker kan vara bra att tänka på innan man ger sig ut i spåret. För det första kan det vara bra att se till så man har ordentlig utrustning under fötterna. Med det är det inte sagt att man måste ha grejor för flera tusen, men det kan vara bra att kolla så att skidorna har rätt spann och stavarna är lagom långa. För det andra behöver man, om man inte har vallningsfria skidor, se till att i alla fall lägga på lite fästvalla innan man ger sig ut i spåret.

När man står och överväger vilket spår man ska välja kan det också vara bra att tänka efter och titta på markeringar. Precis som när man åker alpint brukar spåren vara graderade efter svårighetsgrad och ska man ge sig ut för första gången kan det kanske vara lämpligt att välja ett av de lättare och ett inte allt för långt. Det kan också vara att rekommendera att ta med sig en något mer erfaren åkare som kan guida lite när det kommer till teknik, om man åker för första gången.

Så nästa gång du tar med familjen på vintersemester och sneglar åt längdskidspåret, tveka inte att prova. Det är värt det!