När man ska ut och åka skidor finns det en hel del att tänka på. För det första måste man se till att man väljer en backe där alla kan åka om man är flera stycken. Man bör också se till att alla vet var man samlas efter åket, och att alla har rätt utrustning på sig.

Att åka som familj

Om det är en barnfamilj som ska ut och åka i backen gäller det att hålla koll så att alla är samlade. Om barnen är små kan det vara klokt att använda en speciell skidsele på dem så att man kan styra undan dem och även hjälpa till att bromsa om så behövs. Med selen blir det också lättare för andra åkare att se barnet, och de slipper råka ut för olyckor där de krockar. En bra hjälm är också livsviktigt.

Hålla kommunikationen i backen

Oavsett om det är ett stort eller litet gäng som ska åka tillsammans är det viktigt att man kan hålla kommunikationen i backen. Det kan vara bra att hyra komradio eller liknande för att man ska kunna hålla kontakten även med de åkare som är längre upp eller ner i backen. Det kan till exempel vara så att någon ramlar, åker fel eller så förändras vädret så att man får ta en annan väg. Då kan det vara bra att andra i sällskapet får veta om det. En radio har ofta bättre täckning än en mobiltelefon och den går inte heller sönder lika lätt. Om man åker mycket skidor kan det alltså vara en mycket bra investering att göra.

Om något händer

När man åker skidor kan man råka ut för en hel del olika saker. Man kan fastna i en lift, ramla eller råka bryta av en stav. När något händer är det bra att meddela andra åkare eller eventuell fjällräddning så snart som möjligt. Ofta finns det personal ute i backarna som kan meddela skoterförare eller helikopter om en allvarlig olycka skulle inträffa. Om man råkar åka fel kan man snabbt bli ensam i backen. Det är dock inte värt att få panik. Om man fortfarande ser pisten, och backen går neråt kan man åka på i lugn takt. Om man plötsligt inte ser något kännetecken kan det vara bra att vända och följa sina egna spår tillbaka. Så snart som möjligt bör man också kontakta andra i sällskapet och berätta var man körde ur pisten, och om man ser något som kan beskriva var man är. Det är mycket sällan skidåkare i de större skidorterna inte kommer tillrätta efter att ha åkt vilse. Ofta är det bättre att stanna och försöka lokalisera sig än att fortsätta åka runt. Fjällräddningen är vana åkare och känner igen de flesta kännetecken som finns uppe på bergen.