Längdskidåkning är inte bara en härlig friluftsaktivitet en snörik vinterdag, det är dessutom väldigt bra träning för hela kroppen. I takt med att vi i Sverige har allt fler duktiga skidåkare som tar OS-guld till höger och vänster, som Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson har längdskidåkning blivit allt mer populärt. Det är en relativt billig sport som alla kan börja med – och med tanke på vårt klimat i Sverige är inte heller risken för utebliven snö något problem. Är du också sugen på att bli längdskidåkare? Läs då vidare här!

Att börja med längdskidåkning

Om du har åkt mycket skidor som barn är det givetvis en fördel, eftersom du har åkningen i kroppen, men om du aldrig stått på ett par skidor är det absolut inget som hindrar dig från att bli en riktigt duktig åkare. Börja med att införskaffa ett par bra skidor som passar nybörjare. Vanligtvis brukar inte skidor vara så dyra, men om du känner att du vill investera i ett par riktigt bra skidor för att ta åkningen på allvar kan de så klart kosta lite mer. Om de inte ingår i din vanliga budget kan du givetvis ta ett lån, till exempel från Lånasmartast.nu, en sajt där du kan enkelt kan ta smarta lån och du slipper lägga din nya hobby på is. Om du är osäker på vad du ska köpa för utrustning är det klokt om du ber någon kunnig personal hjälpa dig med dina inköp.

Börja träna

För att bli riktigt duktig på att åka skidor krävs det mycket av dig. Du måste träna, träna, träna och ju mer du tränar, desto bättre blir du och desto roligare kommer det också vara. Det som är bra med längdskidåkning är att du faktiskt kan träna på tekniken året runt. För att få in koordinationen med stavarna kan du gå stavgång hela sommaren och om du känner dig riktigt duktig kan du åka rullskidor på vägarna lika lätt som du flyger fram på snön under vintern.

Glöm inte styrketräningen

Precis som i alla andra sporter är det otroligt viktigt att styrketräna en hel del för att orka prestera så bra som möjligt ute i spåret. Du behöver ha starka benmuskler lika väl som starka armar för att kunna både hålla farten nedför backarna och kunna staka dig fram när det är uppför eller plant. Om du tänker på att anpassa dina övningar utifrån det du har tänkt göra på skidorna kommer du märka dina framsteg hela tiden och det blir allt roligare att åka, ju starkare du blir. Ta hjälp av en personlig tränare eller någon annan som har koll på skidåkning, så kommer du bli grymmast av alla i spåret!